Fakta Milou

Schnauser info

Här kommer det att stå lite information om våran Dvärgschnauser Milou 

  1. Dvärgschnauzern skall vara en förminskad kopia av schnauzern.
  2. Färgerna är svart, vit, salt och peppar samt svart/silver.
  3. Mankhöjd 30-35 cm och även upp mot 40cm.
  4. Vikt 4-6 kg
  5. Pälsen, som vanligtvis trimmas, består av rakt, strävt täckhår med tät underull och bildar långt skägg och buskiga ögonbryn.
  6. Öron och svans kuperas i vissa länder men sedan 1989 är det förbjudet i Sverige enligt svensk lag.
  7. Kraftig, kompakt och kvadratiskt byggd.
  8. Mankhöjden skall ungefär motsvara kroppslängden.

Arbetsuppgifter förr

Användes förr som råtthund, som vakthund och som vagnshund på grund av sin uthållighet. Dvärgschnauzern är en av få raser som kan fånga byten eller leksaker med tassarna.

Användningsområde idag

Mycket populär sällskapshund med utmärkt vaktinstinkt. Den är mångsidig och man kan även även träna den i t ex agility eller någon av bruksgrenarna och rallylydnad är också en rolig sport. Många "dvärgar" är duktiga i lydnadstävlingar och de deltar även i "Earthdog Trials".

Temperament

Dvärgschnauzern är energisk, klok, orädd, uthållig, envis och vaksam. Den är arbetsvillig, läraktig och tillgiven. Kommer när den själv vill ha en kram och älskar då att bli bortklemad. Epitetet "stor hund i litet format" har sin grund i det intelligenta och tuffa, men godmodiga temperamentet. Trevlig familjemedlem.

Självständig/osjälvständig

Viljestark och bitvis mycket envis. Har egna viljor och håller inte alltid med sin förare, men med den rätta träningen en god lyssnare.

Förhållande till människor

Avvaktande hållning gentemot främlingar. Det är inte en hund som reservationslöst och ögonblickligen accepterar vem som helst – den vill själv bilda sig en uppfattning om personen. Detta får dock inte förväxlas med rädsla för främlingar. I den egna familjen, "flocken", känner den stor trygghet.

Förhållande till andra hundar

Rasen är generellt sett väldigt nyfiken på andra hundar, men väntar gärna med lek tills den har bildat sig en uppfattning om den nya hunden. Genom socialisering i ung ålder främjar man ett positivt beteende. Ett fåtal dvärgschnauzrar kan vara aggressiva mot andra hundar(oavsett storlek)och även väldigt dominanta. Oftast gäller detta hanarna.

Jakt och vakt

Har generellt sett inga starka jaktinstinkter liknande jakthundarnas. Däremot jagar den råttor och möss om den får chansen. Utmärkt vaktinstinkt.

Behov

Dvärgschnauzern kräver inte mer än normala promenader. Den vuxna hunden tål dock ordentligt med motion och sägs vara svår att trötta ut. Den trivs med den normala stimulans som den får i ett vanligt familjeliv, men uppskattar träning tex i agility eller någon av bruksgrenarna. Den har ett större behov av att alltid få vara med på vad som händer än av att behöva arbeta med något konkret. Dvärgschnauzern är mycket lätt att resa med pga sin storlek och behov av att få vara nära sin flock. Mår bra om den får arbeta med huvudet genom olika övningar både inom- och utomhus.

Print Email

Denna sida använder sig av cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att använda sidan samtycker du samtidigt till användandet av cookies. Läs mer